Η προσωπική ιστορία ενός Κρητικού, αριστερού, συνδικαλιστή και διορισμένου διερμηνέα των Ναζί, με φόντο την Εκτέλεση των 200 της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, σε μια πλούσια παραγωγή δραματοποιημένης Ιστορίας.

Τέσσερα χρόνια μετά την πολυβραβευμένη «Μικρά Αγγλία» ο Βούλγαρης επιστρέφει με μια ταινία που καταπιάνεται με μια από τις πιο γνωστές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας: την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής Αντίστασης. Το σενάριο, που συνυπογράφουν Βούλγαρης και Καρυστιάνη, μας μεταφέρει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν την Πρωτομαγιά του ’44. Και μας συστήνει τους ανθρώπους πίσω από τα τραγικά γεγονότα. Κεντρικό πρόσωπο, ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης (Κωνσταντίνου), Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936. Την περίοδο της φυλάκισής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του γερμανού διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ (Χένικε). Και γινόταν διαρκώς μάρτυρας βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους. Ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης… Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του Ναπολέοντα, Χαρά Λιουδάκη (Κράιλινγκ), με σθένος, καρτερία και βαθιά αγάπη στέκεται δίπλα στον αρραβωνιαστικό της, έστω κι αν οι συναντήσεις τους στα επισκεπτήρια διαρκούν ελάχιστα, πάντα υπό την επιτήρηση ενόπλων φρουρών.

Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής Αντίστασης στον στρατιωτικό διοικητή Λακωνίας σε χαράδρα των Μολάων. Ο θάνατος του Διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό. Ο Σουκατζίδης είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων… Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλλημα ζωής, όταν ο Φίσερ –που μέσα στο διάστημα της φυλάκισης του Σουκατζίδη στο Χαϊδάρι ανέπτυξε σεβασμό για τον έλληνα διερμηνέα– του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό κάποιον άλλον. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στις φυλακές Ιτζεδίν έξω απ’ τα Χανιά.