Ο σπουδαίος alto σαξοφωνίστας της σύγχρονης τζαζ σκηνής για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Από πολύ μικρός ο Jesse Davis ξεχώρισε για το ταλέντο του στη μουσική και συγκεκριμένα στο σαξόφωνο αφού ανάγκασε τον Ellis Marsalis να ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτό το παιδί, στο New Orleans Center of the Creative Arts. Αργότερα με υποτροφία φοίτησε στο North-Eastern Illinois University, ενώ σύντομα κατάλαβε ότι η Νέα Υόρκη (σαν «Μέκκα» της τζαζ που ήταν), έπρεπε να είναι και ο τελικός του προορισμός.  Ο καθηγητής και ιστορικός της τζαζ Ira Gitler είπε για τον Davis «Ο Jesse …ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος»!

Ο σπουδαίος alto σαξοφωνίστας της σύγχρονης τζαζ σκηνής μαζί με το κουαρτέτο του, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για μια σειρά συναυλιών –από την Παρασκευή 26 έως και τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στο Half Note Jazz Club.

O πολυτάλαντος μουσικός απέσπασε πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και Φεστιβάλ. Συνεργάστηκε από πολύ νέος και έπαιξε με τα σχήματα του Jack McDuff, του Chico Hamilton, του Jay McShann του Cedar Walton, του Illinois Jacquet, του Benny Golson, του Roy Hargrove και μία μεγάλη λίστα πολλών ακόμη θρύλων της μουσικής.
Το 1993 ήταν σταθμός στη ζωή του γιατί περιόδευσε στην Ευρώπη ως leader του δικού του κουαρτέτου αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Από τότε πλέον καθιερώθηκε ως bandleader χωρίς αυτό να τον αποτρέπει από το να συνεχίσει να κάνει και εκλεκτές συνεργασίες όπως με τον Phil Woods, τον Charles McPherson ή τον Gary Bartz.
Το 1996 συνεργάστηκε με τον συντοπίτη του τρομπετίστα τον Nicholas Payton στο project “ Gumbo nouveau”  με τον οποίον παρουσίασαν τα κλασσικά κομμάτια της Νέας Ορλεάνης με την ματιά ενός μοντέρνου τζαζίστα.

Επίσης συμμετείχε και έπαιξε  στην ταινία του Robert Altman “Kansas City”.

Δισκογραφικά ο σπουδαίος σαξοφωνίστας συνεργάστηκε με την Concord και έβγαλε μερικά πραγματικά διαμάντια με εμπορική επιτυχία όπως τα “Horn of Passion”, “Young at Art”, “From within”, “Second Nature” και πολλά άλλα.
Ηχογράφησε δίσκους έχοντας τον μεγάλο Ron Carter στο μπάσο, τον Mulgrew Miller στο πιάνο ή τον Peter Bernstein στην κιθάρα.  Παράλληλα συνέχισε να συμμετέχει και σε ηχογραφήσεις θρύλων της μουσικής αυτής όπως ο “Bags” (Milt Jackson) ή ο Ray Brown.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έχει ήδη πλέον εξελιχθεί από ένα ακόμη “young lion” της Νέας Ορλεάνης, σε έναν από τους σπουδαιότερους bopper σαξοφωνίστες  της μετά-Cannonball εποχής. Στο παίξιμό του και τον ξεχωριστό προσωπικό του ήχο, ενυπάρχει το blues με το bebop feeling σε βαθμό υπερθετικό.

Με ιδιαίτερες επιρροές εξίσου από Charlie Parker, από Sonny Stitt, από Johnny Hodges και φυσικά από Cannonball Adderley, o Jesse Davis από τη Ν. Ορλεάνη  σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα alto σαξόφωνα.

JESSE DAVIS QUARTET
Jesse Davis    – Alto Sax.
Martin Zenker – Bass
Minchan Kim  – Drums
Paul Kirby       – Piano

Info

26 Ιανουαρίου 2018
HALF NOTE JAZZ CLUB, Τριβωνιανού 17, Μετς, Αθήνα
Τηλ.: 210 9213360
Έως τη Δευτέρα 29/1. Πληροφορίες - Κρατήσεις: 210 9213310